Вести

11. Apr. 2024Разговор са Иваном Прокићем

Разговор са Иваном Прокићем

Разговор са нашим бившим учеником Иваном Прокићем, доцентом на  Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Средња школа:
„Мачванска средња школа “ Богатић—Машински техничар за компјутерско конструисање

Основне и мастер студије:
„Природно—математички факултет“ Универзитета у Новом Саду

Докторске студије:
„Факултет техничких наука“ Универзитета у Новом Саду

 

 

1.Како памтите период живота проведен у Мачванској средњој школи?

            Период средње школе памтим кроз дружење, одрастање и учење. Памтим професоре који су имали шта да нас науче, не само о школском градиву него и о животу, другове и другарице са којима сам делио школске и муке и радости и са којима сам четири године заједно одрастао. 

2.Које је сећање из средње школе које вам је најупечатљивије?

            Сећања из средње школе су ми и лепа и радосна, често и смешна. Понека су и веома тужна, као када сам пред крај четвртог разреда изгубио друга из разреда који је погинуо у саобраћаној несрећи.

3. Да сад бирате да ли бисте поново уписали МСШ или неку другу школу и због чега? Да ли бисте препоручили некоме да је упише?

            Велики математичар и филозоф Лајбниц рекао је да ми живимо у најбољем од свих могућих светова. Тако и ја мислим да је МСШ била најбоља могућа за мене и да ме је на најбољи начин припремила за живот и даље школовање. Моја средња школа је свакако моја препорука. Такође сматрам да је од изузетног значаја за Опшину Богатић да има средњу школу.

4.Како је текао ваш животни пут од завршене средње школе па до данас?

            Након средње школе, уписао сам студије математике на Природно-математичком факултету у Новом Саду, где сам завршио основне и мастер студије.

            Један месец радио сам у основној школи у Клењу, а онда сам прешао на Факулет техничких наука у Новом Саду где сам изабран у звање сарадника у настави. На истом факултету сам уписао и завршио докторске студије, а касније сам изабран у звање доцента.        

            Додатно сам, једно време, радио и у “Јовиној”  гиманазији у Новом Саду и на Педагошком факутету у Сомбору. У свом досадашњем раду објавио сам више научних радова у водећим међународним часописима и презентовао своје научне резултате на више водећих међународних конференција из области теоријског рачунарства. Држао сам предавања по позиву на Империјал Колеџу у Лондону, Упсала Универзитету у Шведској, на Природно-математичком факултету у Новом Саду у оквиру Пролећног фестивала математике, као и у Истраживачкој станици Петница у оквиру Математичког семинара.

            Тренутно сам ангажован и као истраживач на међународном научно-истраживачком пројекту TaRDIS: Trustworthy and Resilient Decentralised Intelligence for Edge Systems, који је финансиран од стране Европске уније у оквиру позива HorizonEurope. Наставу на мом факултету држим на основним, мастер и докторским студијама.

 

 

 

Вести

претходна123456789...1213следећа